onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
118 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Evlerdeki elektrik tesisatları paralel bağlama şekline göre hazırlanmıştır. Paralel bağlama şeklinde, dirençler aynı iki uç arasına bağlanır ve devreden geçen akım iki veya daha fazla yola ayrılır. 

Paralel bağlama şeklinin avantajları şunlardır:

  • Paralel bağlı dirençlerde dirençler aynı iki uç arasında kaldıkları için gerilimleri birbirine eşittir. Bu sayede evlerdeki her bir prize bağladığımız elektronik cihazlar 220 voltluk gerilim alabilir.
  • Paralel bağlı dirençlerden birinin devre dışı kalması durumunda, diğer dirençler çalışmaya devam eder. Bu sayede evlerdeki elektrikli cihazların biri bozulsa bile diğerleri çalışmaya devam eder.
  • Paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direnci, tek tek dirençlerin tersinin toplamının tersine eşittir. Bu sayede paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direnci her zaman en küçük dirençten daha küçük olur. Bu da devreden geçen akımın artmasını sağlar.

Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi evlerdeki elektrik tesisatları paralel bağlama şekline göre hazırlanmıştır. Paralel bağlama şekli hem elektrikli cihazların hem de insanların güvenliği ve konforu için daha uygundur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...