onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
50 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kiralık Konak kitabının özeti şöyle:

Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılan ve 1922 yılında yayımlanan bir romandır. Roman, Osmanlı Devleti’nin çöküş döneminde İstanbul’da yaşayan bir ailenin kuşaklar arası çatışmalarını ve batılılaşma ile geleneksel değerler arasındaki gerilimi anlatır.

Romanın baş kahramanı Naim Efendi, eski bir nazır ve zengin bir Osmanlı beyefendisidir. Gelenek ve göreneklere bağlı, temiz ve dürüst bir kişiliği vardır. Eşi öldükten sonra kızı Sekine Hanım ile birlikte yaşamaktadır. Sekine Hanım ise içine kapanık, tembel ve sessiz bir kadındır. Kocası Servet Bey ise paraya düşkün, züppe ve alafranga bir adamdır. Servet Bey, Naim Efendi’nin mal varlığını sömürmektedir. Servet Bey’in kızı Seniha ise özgür, neşeli ve savurgan bir genç kızdır. Avrupa hayranlığı olan Seniha, Faik Bey adında bir adamla ilişki yaşamaktadır. Faik Bey ise Seniha’yı sadece eğlence için kullanmaktadır. Seniha’nın halasının torunu Hakkı Celis ise Seniha’ya aşık olan şair ruhlu bir gençtir. Seniha’ya şiirler yazmaktadır.

Roman boyunca Naim Efendi’nin konakta düzenini korumaya çalıştığı ancak Servet Bey ve Seniha’nın savurganlık ve eğlence peşinde koştukları görülür. Naim Efendi, Seniha’nın Faik Bey ile olan ilişkisinden haberdar olur ve büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Seniha ise dedesini umursamaz ve Faik Bey ile Büyükada’ya gider. Orada da içki, kumar ve turlara katılır. Bu arada Hakkı Celis de Seniha’yı takip eder ancak ona ulaşamaz.

Naim Efendi, konakta yalnız kalır ve hastalanır. Servet Bey ise onun ölmesini beklemektedir. Naim Efendi son nefesini verirken konakta kimse yoktur. Konak da artık kiralıktır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...