onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
73 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Atasözünün anlamı:

“Akıllı oğlan neyler ata malını, akılsız oğlan neyler ata malını” atasözü, akıllı ve çalışkan bir insanın geleceği için ailesinden kalacak mirasa güvenmeden kendini yetiştireceğini ve kendi çabasıyla bir şeyler başaracağını ifade eder. Böyle bir kişi, mirasa güvenerek tembellik etmez ve parasını çarçur etmez. Diğer yandan, akılsız bir insan ailesinden kalan mala güvenerek yarınını düşünmeden har vurup harman savurur ve sonunda o malı kaybeder. Bu atasözü, çocuklara mal bırakmaktansa onları iyi yetiştirmenin daha hayırlı olduğunu vurgular. Yani, bir kişinin zekası ve çalışkanlığı, miras kalmış malın nasıl kullanılacağını belirler ve gerçek değer, kişinin kendi yetenek ve çabalarında yatar.

Atasözü nedir?

Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere atasözü denir. 

Atasözleri, anlam özellikleri açısından üç bölümde ele alınır:

  1. Gerçek Anlamlı Atasözleri: Tüm sözcüklerin gerçek anlamında kullanıldığı sözlerdir, mecazlı bir ifadeye yer verilmez. Çok konuşan çok yanılır. İnsanın canı acıyan yerindedir
  2. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. Acı patlıcanı kırağı çalmaz. Rüzgar eken fırtına biçer (Rüzgar ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
  3. Hem Gerçek hem Mecaz Anlamlı Atasözleri: İki anlama da gelebilecek şekilde kullanılan sözlerdir. Hamama giren terler. Mal canın yongasıdır. Ağaç yaş iken eğilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...