onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
71 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Ülkemizde çıkarılan pek çok maden, yurt içinde ve yurt dışında farklı sektörlerde kullanılmak üzere ihraç edilmektedir. Ülkemizin maden ihracatı, ekonomimize önemli bir katkı sağlamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2020 yılında ülkemizin maden ihracatı 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 

Ülkemizin en çok ihraç ettiği madenler şunlardır:

  • Mermer: Türkiye, dünyanın en büyük mermer üreticisi ve ihracatçısıdır. Mermer, dekoratif ve dayanıklı bir malzeme olduğu için inşaat, mimari, heykel gibi alanlarda kullanılır. Türkiye’de Afyon, Denizli, Bilecik, Balıkesir, Kütahya gibi illerde çok sayıda mermer ocağı ve fabrikası bulunmaktadır. Türkiye’nin mermer ihracatı 2020 yılında 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin mermer ihracatında başlıca pazarları Çin, ABD, Hindistan, Suudi Arabistan ve İtalya’dır.
  • Bor: Türkiye, dünyanın en zengin bor rezervlerine sahip ülkesidir. Bor, cam, seramik, deterjan, gübre, ilaç, kozmetik gibi pek çok alanda kullanılır. Türkiye’de Balıkesir, Bursa, Kütahya ve Eskişehir’de bor yatakları bulunmaktadır. Türkiye’nin bor ihracatı 2020 yılında 672 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin bor ihracatında başlıca pazarları Çin, Hindistan, ABD, Japonya ve Brezilya’dır.
  • Krom: Türkiye, dünyanın en büyük krom üreticisi ve ihracatçısıdır. Krom, paslanmaz çelik üretiminde kullanılır. Türkiye’de Elazığ, Muğla, Denizli, Bursa gibi illerde krom yatakları bulunmaktadır. Türkiye’nin krom ihracatı 2020 yılında 461 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin krom ihracatında başlıca pazarları Çin, Rusya, Hindistan, Güney Kore ve Almanya’dır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...