onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
54 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

İnorganik madde, canlıların üretemeyip doğadan hazır olarak aldıkları, genellikle karbon atomu içermeyen moleküllerdir. İnorganik madde, su, mineral, asit, baz, tuz gibi bileşiklerdir. İnorganik maddenin özellikleri şunlardır:

  • İyonik bağlıdır: İnorganik maddeler, birbirine iyonik bağ ile bağlı olan maddelerdir. İyonik bağ, zıt yüklü iyonların birbirini çekmesi ile oluşan bir bağ türüdür.
  • Hızlı tepkime verir: İnorganik maddelerin tepkimeleri hızlı bir şekilde yürür. Genellikle tek bir ürün ortaya çıkar. Reaksiyonları tek basamakta gerçekleştiği için katalizöre ihtiyaç duymazlar.
  • Suda çözünür: İnorganik maddeler suda çözünebilen maddelerden oluşur. Sulu çözeltileri elektrik akımını iyi iletir. Bu özellikleri sayesinde canlılarda madde alışverişini kolaylaştırırlar.
  • Canlı olmayan kaynaklarda bulunur: İnorganik maddeler, canlı olmayan kaynaklarda bulunurlar. Doğada bulunan mineral ve karbondioksit, inorganik maddenin ana kaynağıdır. Canlılar inorganik maddeleri doğadan alarak organik madde sentezleyebilirler.
  • Kokusuzdur: İnorganik maddelerin kokusu yoktur. Bu özellikleri ile organik maddelerden ayrılırlar.
  • Yanmaz: İnorganik maddeler, çoğunlukla yanmayan maddelerden oluşur. Bu özellikleri ile organik maddelerden ayrılırlar.
  • Sindirilmeden hücre zarından geçer: İnorganik maddeler, hücre zarından geçmek için sindirime uğramaları gerekmez. Bu özellikleri ile organik maddelerden ayrılırlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...