onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
114 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Hoca Ahmet Yesevi, Türk İslam tarihi açısından evrensel bir değer olmasının birçok sebebi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Orta Asya Türkleri’nin dinî-tasavvufî hayatında geniş tesirler icra eden ve “pîr-i Türkistan” diye anılan bir mutasavvıf-şairdir.
  • Yesevîlik adı verilen tasavvufî akımın mimârı olan “Hazret-i Türkistan” nâmıyla da meşhur “Hâce Ahmed Yesevî” bir İslâm âlimidir.
  • Anadolu’da da tanınan ve sevilen “Hoca Ahmed Yesevî”, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektaş Velî gibi Anadolu ekolleriyle Anadolu’daki tasavvufi akımlar üzerinde büyük tesirler meydana getirmiştir.
  • Yerli halka ve göçebe köylülere onların kendi anlayabilecekleri bir lisan ve alıştıkları yöntemlerle İslam’ı anlatmaya çalışmıştır. Bu sayede Türk kültürü ve dili ile İslam’ın kaynaşmasına katkıda bulunmuştur.
  • Hikmet adını verdiği şiirleriyle Türk edebiyatının gelişmesine öncülük etmiştir. Hikmetleri Türkçe’nin yanı sıra Farsça, Arapça, Çağatayca gibi dillere de tercüme edilmiştir.

Bu sebeplerle Hoca Ahmet Yesevi, Türk İslam tarihi açısından evrensel bir değer olarak kabul edilmektedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...