onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
66 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Kuantum dolanıklığı, kuantum mekaniğine özgü bir olgudur. Kuantum fiziğine göre iki veya daha fazla parçacık belirli bir şekilde birleştiğinde, uzayda ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar, durumları birbirine bağlı kalır. Bu, ortak, birleşik bir kuantum durumunu paylaştıkları anlamına gelir.

Kuantum dolanıklığı, klasik fizik ile kuantum fiziği arasındaki uyumsuzluğun merkezinde yer alır. Klasik fizikte iki parçacık arasındaki etkileşim ancak aralarında bir kuvvet olması veya bir sinyal göndermeleri ile mümkündür. Bu sinyal veya kuvvet ışık hızından daha hızlı olamaz. Ancak kuantum fiziğinde dolanık parçacıklar arasında böyle bir sinyal veya kuvvet gerekmez. Dolanık parçacıklar birbirlerinin durumunu anında "bilirler" ve buna göre davranırlar. Bu durum Albert Einstein tarafından "uzak mesafeden ürpertici etkileşim" olarak adlandırılmıştır.

Kuantum dolanıklığı, aslında sadece atom altı parçacıklara özgü bir özellik değildir; ancak dolanıklığın yeterince uzun süreler ve yeterince uzak mesafeler boyunca korunmaya devam edebilmesi için, dolanık parçacıkların olabildiğince küçük seçilmesi gerekmektedir. Parçacıklar büyük seçilecekse de dolanıklığın bozulmayacağı şartların genellikle laboratuvar ortamında hassas bir şekilde yaratılması ve korunması gerekmektedir. Bugüne kadar bu şartlar altında kuantum dolanıklık, deneysel olarak, hem fotonlar gibi kütlesiz parçacıklar, hem nötrinolar ve elektronlar gibi hafif parçacıklar hem de buckyballs gibi büyük moleküller ve hatta küçük elmaslar ile gösterilmiştir.

Kuantum dolanıklığı; iletişim, hesaplama ve kuantum radarı gibi birçok sahada aktif olarak araştırılmakta ve geliştirilmektedir. Kuantum dolanıklığı sayesinde iki nokta arasında güvenli ve hızlı bir şekilde bilgi aktarılabilir. Ayrıca kuantum dolanıklığı ile çok daha güçlü ve verimli kuantum bilgisayarlar yapılabilir. Kuantum radarı ise düşman uçaklarını veya füzelerini geleneksel radarlardan daha iyi tespit edebilen bir teknolojidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...