onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
115 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Kara, hava ve su canlı yaşamı için çok önemli üç etmendir. Canlıların yaşamı çevrelerindeki yapılara bağlı olarak devam eder. Çevre şartlarının uygun olması canlıların yaşamasını kolaylaştırır. Zor çevre şartlarında yaşayan canlı sayısı azdır.

Kara, hava ve suyun canlı yaşamındaki önemi şöyle sıralanabilir:

  • Kara, bitkilerin ve hayvanların yaşadığı ve besinlerini elde ettiği yerdir. Toprakta yaşayan solucan, köstebek, böcek ve çeşitli mikroskobik canlılara ev sahipliği yapar. Kara katmanı ayrıca su döngüsüne katkı sağlar.
  • Hava, bütün canlıların nefes almak için ihtiyaç duyduğu bir kaynaktır. Hava katmanı oksijen, karbondioksit gibi gazları bulundurur. Ayrıca dünyanın ısısını dengeler ve iklim oluşumuna etki eder.
  • Su, insanlar başta olmak üzere bütün canlıların yaşamak için ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Su katmanı suda yaşayan canlılara ev sahipliği yapar. Su katmanı ayrıca buharlaşma ile yağışları oluşturur ve su döngüsünü sağlar.

Bu nedenle kara, hava ve su hayatımızı devam ettirmemiz için şarttır. Bu etmenleri korumak ve kirletmemek de bizim sorumluluğumuzdur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...