onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
161 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Karahanlılar dönemi, Türk edebiyatının İslamiyet ile tanıştığı ve bu medeniyetle kaynaştığı bir dönemdir. Bu dönemde yazılan eserler, Türk kültürünün ve dilinin gelişimine katkı sağlamıştır. Karahanlılar döneminde yazılan eserler şunlardır:

  • Kutadgu Bilig: Yusuf Has Hacip tarafından yazılan bu eser, mesnevi tarzında yazılmış bir siyasetnamedir. Eserde, devlet adamlarında bulunması gereken nitelikler, devlet yönetiminde uyulması gereken kurallar, ahlak ve fazilet konuları işlenmiştir. Eserde ayrıca Türk kültürüne ait pek çok motif, atasözü ve deyim de yer almaktadır.
  • Divan-ı Hikmet: Ahmed Yesevi tarafından yazılan bu eser, tasavvufi bir şiir kitabıdır. Eserde, İslam’ın temel inançları, ibadetleri, ahlak kuralları, peygamberlerin hayatları, ahiret günü gibi konular anlatılmaktadır. Eserdeki şiirler halkın anlayabileceği bir dilde yazılmıştır.
  • Divanü Lügati’t Türk: Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan bu eser, Türkçenin ilk sözlüğü ve ansiklopedisidir. Eserde, Türk boylarının adları, yaşadıkları yerler, kültürleri, gelenekleri, inançları gibi bilgiler verilmektedir. Eserde ayrıca Türkçenin grameri, ses bilgisi, söz varlığı gibi konular da ele alınmaktadır.
  • Atabet ül Hakayık: Edip Ahmet Yüknek tarafından yazılan bu eser, didaktik bir şiir kitabıdır. Eserde, insanların doğru yolu bulmalarına yardımcı olacak öğütler, nasihatler, hikayeler yer almaktadır. Eserdeki şiirler aruz ölçüsüyle yazılmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...