onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
88 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

4. Sınıf Meb Yayınları İlkokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları

İnsanların kullandığı ilk teknolojik ürünler neler olabilir? Anlatınız.

Cevap:

İnsanların kullandığı ilk teknolojik ürünler, doğal malzemelerden yaptıkları basit araçlardır. Örneğin, taş, kemik, ağaç gibi malzemelerden bıçak, balta, mızrak, yay ve ok gibi kesici ve delici aletler yapmışlardır. Bu aletler, insanların avlanma, savunma ve hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılamıştır.

İnsanlar zamanla daha karmaşık teknolojik ürünler geliştirmeye başlamışlardır. Örneğin, ateşi kontrol etmeyi öğrenmişler ve pişirme, ısınma, aydınlatma gibi amaçlar için kullanmışlardır. Ateş sayesinde metal işlemeyi de keşfetmişler ve bakır, bronz, demir gibi metallerden daha dayanıklı aletler yapmışlardır.

İnsanlar tarih boyunca teknolojiyi sürekli geliştirmişler ve yeni icatlar yapmışlardır. Örneğin, tekerleği icat ederek ulaşımı kolaylaştırmışlar; yazıyı icat ederek bilgiyi aktarmışlar; matbaayı icat ederek kitap basımını hızlandırmışlar; buhar makinesini icat ederek sanayi devrimini başlatmışlar; elektriği icat ederek aydınlanma ve iletişimi sağlamışlar; bilgisayarı icat ederek hesaplama ve veri işlemeyi yapmışlardır.

Günümüzde teknoloji çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. İnsanların kullandığı teknolojik ürünler de çok çeşitli ve gelişmiştir. Örneğin, akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler, sağlık odaklı cihazlar, akıllı televizyonlar gibi birçok ürün ilk defa görücüye çıkmıştır. Teknolojinin gelecekte neler yapacağını tahmin etmek zordur.

İnsanlar duymak, görmek, konuşmak gibi özelliklerinin sınırlarını aşmak için başka hangi teknolojik ürünleri tasarlamıştır? Bu ürünlere örnekler veriniz.

Cevap:

İnsanlar duymak, görmek, konuşmak gibi özelliklerinin sınırlarını aşmak için birçok teknolojik ürün tasarlamıştır. Bu ürünlere örnekler vermek gerekirse:

  • Duymak için: İşitme cihazı, işitme kaybı olan kişilere sesleri yükselterek duymalarını sağlayan bir cihazdır. Kulaklık, sesleri kulaklara ileten ve dış sesleri engelleyen bir cihazdır. Mikrofon, sesleri elektrik sinyallerine dönüştüren ve kaydeden veya ileten bir cihazdır.
  • Görmek için: Gözlük, görme bozukluğu olan kişilere net görmelerini sağlayan bir optik araçtır. Teleskop, uzaktaki cisimleri büyüterek görmeyi sağlayan bir optik araçtır. Mikroskop, çok küçük cisimleri büyüterek görmeyi sağlayan bir optik araçtır.
  • Konuşmak için: Telefon, sesleri elektrik sinyallerine dönüştürerek uzaktaki kişilerle konuşmayı sağlayan bir cihazdır. Ses tanıma sistemi, insan sesini algılayarak yazıya veya komuta dönüştüren bir yazılımdır. Ses sentezi sistemi, yazıyı veya veriyi insan sesine dönüştüren bir yazılımdır.

Bu ürünlerin yanı sıra, insanlar duymak, görmek, konuşmak gibi özelliklerini geliştirmek için daha pek çok teknolojik ürün tasarlamıştır

Aşağıda gördüğünüz teknolojik ürünleri inceleyiniz. Bu ürünlerin hangi amaçla kullanıldığını anlatınız.

Cevap: Ulaşım için. Mesela kar üstünde gitmek için kar motoru, deniz üstünde gitmek için vapur, kara yolundaki trafiği düzenlemek için trafik lambaları ve de turistik geziler için teleferik fotosu vardır.

4. Sınıf Meb Yayınları İlkokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları

Aşağıda bazı teknolojik ürünleri niçin kullandığımıza dair örnekler görüyorsunuz. Örnekte olduğu gibi diğer ürünlerin karşılarına kullanım amaçları ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.

Çamaşır Makinesi

Cevap: Elde çamaşır yıkaması çok zor oluyor. Yıkamak uzun zaman sürüyor. Çamaşırlarımız makinada kolay, temiz ve kısa sürede yıkanıyor.

Ütü

CevapElbiselerim yıkanıp kuruduktan sonra kırışıktır. Ütü ile kırışıkları düzeltiriz. Ütülenmiş kıyafetler daha güzel görünür.

Cep Telefonu

Cevap: İletişim, foto çekme, kayıt yapma, film çekme.

Dikiş Makinesi

Cevap: Dikiş dikme ve elbise tamiratı için

Otobüs

Cevap: Ulaşım için, her türlü turistik gezi için

Diş Fırçası

Cevap: Dış bakım için, sağlık amacıyla kullanılır.

Projeksiyon Cihazı

Cevap: Eğitim için, dersler daha etkili işlenmek için.

4. Sınıf Meb Yayınları İlkokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları

Günlük hayatta kullandığımız teknolojik ürünlerin bazılarını aşağıda görüyorsunuz.

A. Bu ürünleri kullanım alanlarına göre sınıflandırarak isimlerini çizelgeye yazınız.
B. Kullandığınız başka teknolojik ürünlerin isimlerini kullanım alanlarına göre çizelgede uygun yere yazınız.

  • Cevap:

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...